«Συζητάμε για την Υγεία …με αφορμή μια ταινία»

Το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ), σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Νεανικό Πλάνο στήριξαν τα παιδιά και τους νέους (αλλά και όλη την οικογένεια) σε αυτές τις δύσκολες μέρες του περιορισμού τους στις κατοικίες τους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αξιοποιώντας για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς τη μοναδική Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου.

Στόχος μας ήταν να αξιοποιήσουμε την Τέχνη ως καινοτόμο μέσο, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι:

  1. Να ασχοληθούν στον ελεύθερο τους χρόνο με τον κινηματογράφο, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.
  2. Να παρακολουθήσουν (έστω και από τους υπολογιστές τους) μια πολυβραβευμένη ταινία.
  3. Να εξωτερικεύσουν τα αισθήματά τους για το παγκόσμιο θέμα αυτής της περιόδου.

Αναλυτικότερα:

Είδαμε και κάναμε συζήτηση γύρω την πολυβραβευμένη ταινία «Supa Modo» του Likarion Wainaina, η οποία πραγματεύεται το επίκαιρο ζήτημα της νόσου και της υγείας και του ρόλου της κοινότητας στο ξεπέρασμα του στίγματος και του πένθους.

Με αφορμή την ταινία συζητήσαμε για τη δύσκολη αυτή για όλους μας περίοδο, λόγω της πανδημίας, του φόβου/ανασφάλειας για την υγεία και του εγκλεισμού μας στο σπίτι, αλλά και για άλλα σημαντικά θέματα, όπως τη φιλία, την παρενόχληση, τα δικαιώματα των παιδιών, τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή κ.λπ.

Τέλος, στείλαμε το δικό μας μήνυμα στην ευρύτερη τοπική κοινότητα (π.χ. παππού – γιαγιά, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, πρόσωπα που κατέχουν μια θέση ευθύνης κ.λπ.)

Οι καλύτεροι κριτές μιας ταινίας είναι τα παιδιά!

Επέλεξε μια σκηνή της ταινίας που σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και γράψε μας σ’ ένα χαρτί σκέψεις, προβληματισμούς ή/και αισθήματα που σου γεννήθηκαν.

Ποιο είναι το δικό σου μήνυμα;

Με αφορμή την ταινία «Supa Modo» και σε συνδυασμό με τη δύσκολη αυτή για όλους μας περίοδο, λόγω της πανδημίας, του φόβου/ανασφάλειας για την υγεία και του εγκλεισμού μας στο σπίτι: Ποιο είναι το δικό σου μήνυμα;

Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – Camera Zizanio και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας  αξιοποίησαν τη ζωγραφιάς της μικρής μας φίλης για την Πασχαλινή κάρτα ευχών τους. Τους ευχαριστούμε πολύ κι ευχόμαστε με τη σειρά μας Χρόνια Πολλά, με Υγεία, Ελπίδα, Αισιοδοξία και Δύναμη!

Ενημέρωση

Ευχαριστούμε πολύ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση: «Συζητάμε για την Υγεία …με αφορμή μια ταινία»!

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για όσες ημέρες παραμένουμε σπίτι προβάλλονται καθημερινά από τη σελίδα του Νεανικού πλάνου στο Facebook [εδώ] βραβευμένες ταινίες για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, από τη μοναδική Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του.
Κάθε ημέρα προβάλλεται ζωντανά διαφορετική ταινία, στις 11:00 το πρωί και σε επανάληψη στις 6:00 το απόγευμα.

Ελπίζουμε να συμμετάσχετε ξανά σε κάποια από τις δράσεις μας, για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης [εδώ] και Facebook [εδώ]
MOVERE: Ένα πρόγραμμα για τα συναισθήματα [εδώ] και Facebook [εδώ]

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους [εδώ] και Facebook [εδώ]
Νεανικό Πλάνο [εδώ] και Facebook [εδώ]
Camera Zizanio [εδώ] και Facebook [εδώ]

Φτιάξε site στο WordPress.com
Ξεκινήστε
Αρέσει σε %d bloggers: